“Zonnepanelen voelden direct vertrouwd: dit is mijn toekomst”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Zonnepanelen voelden direct vertrouwd: dit is mijn toekomst”
Ondernemer: Ryan Croes (1980, links), BY Projects Rijswijk, sinds 2017.
Achtergrond: Toerisme, beroepspraktijk met BDA-opleidingen.
Doet: Installatie zonnepanelen.
Medewerkers: 13.

Dromen  

“Ik studeerde toerisme op Aruba tot in het 4e jaar, toen ik na een vakantie naar Nederland emigreerde. Ik wilde elektricien worden maar was een rebelse schoolverlater die geen echte keuzes maakte. Ik begon bij een werkgever in de kassenbouw en leerde alle techniek die erbij komt kijken. Toen we assisteerden bij de installatie van zonnepanelen in België in 2004, voelde alles wat ik aanraakte vertrouwd. Toen wist ik: dít wordt mijn toekomst! Met een compagnon begon ik zonnepanelen te installeren met een eigen bedrijf. Tot 2012, daarna ben ik het alleen gaan doen. Nu wil ik ook grotere zonneparken kunnen oppakken. En ik heb een idee voor een product dat meer rendement uit zonnepanelen kan halen.”

Denken

“Onze focus lag op particulieren en mkb, en die blijven wij bedienen. Vooral van mkb-bedrijven die voor 2023 naar energielabel C toewerken, verwacht ik veel aanvragen. Ik denk dat wij kunnen groeien tot 30 man buitendienst. Groter is niet beter. Ik wil nog flexibel genoeg zijn om een klant uit de problemen te helpen, want daarmee ontstaan lange relaties. Daarnaast hebben we nu getekend voor een veld van 24.000 zonnepanelen. Zulke opdrachten willen we in een dochteronderneming oppakken met inleners. Waar ik me wel eens zorgen over maak, zijn de prijsvechters die de regels niet zo nauw nemen en waar ik wel een soort branchetoezichthouder voor zou willen. Zelf zorg ik dat we volledig gecertificeerd zijn en altijd veilig werken.”

Doen

“Ik zet de wekker altijd op 5 uur, dan begin ik lekker fris aan de dag. Zelf ondernemer worden heeft me in het begin leergeld gekost. Boekhouders konden elke prijs vragen, nu weet ik beter. Ik vond een financial controller, Jamal el Moussaoui; die is nu ook de directeur van mijn bedrijf. We zijn samen de plus en de min. En ik verruil het bureau weer vaker voor het dak, waar ik gelukkiger van word. Ik installeer 85% van de tijd zelf en besteed 15% aan ondernemerszaken, zoals het verwerven van zo’n grote zonneveldopdracht. Nu nog tijd maken voor het uitwerken en testen van mijn productidee.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!