“Ik wil woningen in Europa emissievrij krijgen”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Ik wil woningen in Europa emissievrij krijgen”

Ondernemer: Rense van Dijk (1975), Woon Duurzaam Amsterdam, sinds mei 2018.
Achtergrond: Technische bedrijfskunde Delft, vliegtuigbouw, energiesector.
Doet: Woningverduurzaming.
Medewerkers: 20.

Dromen

“Ik wil woningen in Nederland gasloos en in Europa emissievrij krijgen in een hoog tempo. Dat begon met de studierichting industriële systemen, energie en milieu. Ik werkte voor Fokker en ontmoette in 2003 mijn vriendin. Op wereldreis met haar besefte ik dat ik wil werken aan een goed milieu. Bij Essent werkte ik aan steeds duurzamere energievormen en in 2010 werd ik directeur voor de opschaling van de WindUnie. Vanuit daar zette ik vervolgens samen met Urgenda het coöperatief energiebedrijf OM | Nieuwe Energie op, waar ik ook ging werken. Net toen dat zonder mij kon reilen en zeilen ging thuis mijn ketel kapot. En ik wilde gewoon geen nieuwe.”

Denken

“De zoektocht naar oplossingen voor gasloos wonen was zo frustrerend dat ik bijna toch weer een ketel nam. Ik miste zelf de expertise voor de puzzel welke isolatie en installaties haalbaar en rendabel waren. Ik had behoefte aan een organisatie de je door zoiets heen begeleidt en bedacht toen: dát wil ik gaan doen. Woon Duurzaam moest er komen. Ik praatte avonden met vrienden, bedacht welke mensen, expertises en netwerken je nodig hebt, en deed marktonderzoek en klantonderzoek. Het moest zorgeloos worden om uit de beschikbare oplossingen het beste maatregelenpakket bepaald en uitgevoerd te krijgen voor jouw wensen en jouw budget.”

Doen

“In 2018 deden mijn inmiddels drie partners en ik pilots. Toen we een jaar later 10 huizen hadden geconverteerd en een aantal handen vol getekende opdrachten hadden, wisten we dat hier behoefte aan is. We zochten en vonden investeerders, personeel en partnerships met leveranciers en uitvoerders en keken naar onze marketing. Nu willen we de schaal vergroten naar jaarlijks tienduizenden Nederlandse woningen en de eerste in het buitenland. Daarvoor willen we meer stappen in onze processen automatiseren en standaardiseren, zodat de voorbereiding efficiënt verloopt en de uitvoering in de woning zo kort mogelijk en zonder teveel gedoe. Om dat bekostigd te krijgen, ga ik vanmiddag dan ook verder werken aan mijn pitchpresentatie voor een grote groep investeerders. De volgende droom? Een businessmodel waarin ons slimme energiemanagement in je woning een rendement oplevert dat jouw duurzame installaties meebetaalt.”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!