“Mijn zelfstandige droom komt eindelijk uit!”

De Makers van Morgen/Dromen, denken, doen/“Mijn zelfstandige droom komt eindelijk uit!”

Ondernemer: Gerrit Beers (1971), TDO Oudkarspel, sinds 5 november 2018.
Achtergrond: Elektrotechniek.
Doet: Elektro-/installatietechniek, beveiliging, advies en ontwerp.
Medewerkers: Werkt het liefst alleen.

Dromen

“Het was altijd al mijn droom om in de techniek te gaan. Als jochie van dertien begon ik met een zaterdagbaantje bij een glaszettersbedrijfglaslatten op maat knippen en gereedschap onderhouden. Van daaruit ging ik in de technische dienst en rolde ik verder in de elektrotechniek. Prachtig vond ik dat! In de jaren daarna heb ik heel wat werkgevers versleten. Maar het kriebelde altijd om voor mezelf te beginnen. In 2001 dacht ik er al serieus over na een eigen bedrijfsbus te kopen. Maar ik had een familie te onderhouden en durfde de stap toen nog niet te wagen.”

Denken

Allerlei ontwikkelingen hebben me aardig aan het denken gezet. Allereerst de kredietcrisis in 2010, die ook de bouwsector flink raakte. Twee grote bedrijven waar ik via mijn toenmalige baas voor werkte gingen failliet en de werkdruk liep jaar na jaar verder op. Dat gaf mij steeds meer de overtuiging wat ik het liefst wilde: eigen baas zijn, zodat ik in alle rust en met genoeg tijd kon werken voor blije klanten, die ik alle tijd en aandacht en service kan geven. Ook mijn leeftijd ging meespelen: veel werkgevers willen het liefst een 18-jarige met dertig jaar ervaring, lijkt het welDoor al die dingen samen verlangde ik steeds meer naar vrijheid en zelfstandigheidIn 2018 besloot ik ervoor te gaan!”

Doen

Van een nieuwe groep in de meterkast tot een nieuwe keuken: ik doe echt van alles. Mijn hoofdvak is elektrotechniek, maar ik ben ook klusjesman en adviseur. Ik noem mezelf weleens een diversionist. Ik vind het heerlijk om van alles te doen en mijn eigen tijd in te delen, zonder dat er een baas achter mijn broek aan zit. Kleine klantjes uit de buurt die horen dat ik voor mezelf ben begonnen, weten me allemaal te vinden. Dan bellen ze zo van: ‘Gerrit, heb je tijd om een storinkje te doen?’ Dat gaat eigenlijk heel goed. Ik vind het belangrijk om eerlijk werk af te leveren. Daardoor komen klanten altijd bij me terug. Want eerlijkheid duurt het langst. Laatst moest ik bij iemand een boiler vervangen en kon ik daarna meteen door voor een klusje bij zijn ouders en zijn schoonmoeder; dat geeft echt ontzettend veel voldoening! Die mond-tot-mondreclame werkt heel goed. Ik wilde mezelf vijf jaar de tijd geven om naamsbekendheid te krijgen, maar het gaat nu al hartstikke goed. Mijn droom om voor mezelf te werken komt eindelijk uit!”

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!