De-Tonijn-vanaf-de-achterzijde-gezien

De 7 best gelezen artikelen van 2020

De Makers van Morgen/De 7 best gelezen artikelen van 2020

De Techniek achter Nederland, een initiatief van ondernemersorganisatie Techniek Nederland, sluit 2020 succesvol af en deelt daarom de 7 best gelezen artikelen van afgelopen jaar.

2020 ligt alweer enkele dagen achter ons, het was een jaar waar we als Techniek Nederland met gepaste trots op terug kijken. In 2020 publiceerden we ruim 60 artikelen op de website. Een goed moment om terug te blikken met de 7 best gelezen artikelen van het afgelopen jaar.

1. Proef Uithoorn: 14 woningen gaan over op waterstof

Uithoorn overzichtsfoto waterstofproef

Eén van de oplossingen om Nederland aardgasvrij te maken, is het vervangen van aardgas door waterstof. Netbeheerder Stedin is samen met een aantal partijen, waaronder Feenstra, in december 2020 gestart met een project waarbij 14 leegstaande huurwoningen tijdelijk met waterstof worden verwarmd. Hiermee wordt onderzocht wat een dergelijke ombouw eigenlijk inhoudt.

2. Snel geïnstalleerd alarmeringssysteem voor ‘corona-opvanglocatie’

Alex-Hoek-en-Edwin-Hattuma
Alex Hoek (projectleider van de afdeling Huisvesting & Techniek van Topaz) en Edwin Hattuma (projectleider Conview Care).

Topaz biedt intensieve zorg aan ouderen en/of zieken, op 10 locaties in en rondom Leiden. Toen het coronavirus in maart voor steeds meer besmettingen zorgde, werden 2 leegstaande verdiepingen razendsnel gereedgemaakt voor de opvang van ouderen.

In 1 week tijd verving Conview Care, de zorgdivisie van Leertouwer, het oude afgeschakelde alarmsysteem voor een nieuwe actieve alarmering

3. Nieuwe klimaatinstallatie voor museum-onderzeeër de Tonijn

Juri-Water,-projectleider-Schermer-Installatietechniek-in-De-Tonijn-4
Juri Water, projectleider bij Schermer Installatietechniek, tussen de bedden in de Tonijn. Achterin is de voormalige lanceerinstallatie voor de torpedo’s te zien.

Onderzeeboot Hr.Ms. Tonijn is al 25 jaar de blikvanger van het Marinemuseum in Den Helder. Zo’n uniek object vraagt een unieke installatie voor koeling, verwarming en luchtbehandeling. Omdat de bestaande installatie haar technische levenseinde had bereikt, werd Schermer Installatietechniek ingeschakeld voor een nieuwe duurzame oplossing.

4. Slimme oplossing bij Aviko: ‘We hebben goud in handen’

Goud-in-handen-openingsfoto-Aviko

Marc Rossel, Safety Health and Environmental Manager bij Aviko in Lomm, noemt het een goudmijn. Ja, met het aardappelverwerkende bedrijf gaat het uitstekend. Maar de echte goudmijn? Die staat buiten en scheidt olie uit restwater. Twan Peeters, projectmanager bij Unica: ‘Het vernuftige zit hem in de eenvoud van het systeem.’

5. Circulaire aanpak bij het verduurzamen van huurwoningen

Warmtepompen-tillen-dit-complex-naar-label-A

Woningcorporatie Baston Wonen verduurzaamt 300 huurwoningen in de wijk Bergvrede in Zevenaar naar Energielabel A en B. Hierbij komt veel afval vrij. Daarop daagde GEAS Energiewacht de corporatie uit om te kijken of dit ook anders zou kunnen. Dat gebeurt nu bij een pilot met 54 woningen.

6. Duurzame installaties voor Westfield Mall of The Netherlands

Mall-of-The-Netherlands-totaalbeeld-buiten

Met Westfield Mall of the Netherlands beschikt Leidschendam-Voorburg over het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Enkele inventieve oplossingen maken het ook een duurzaam gebouw. Zo wordt het winkelcentrum gekoeld met rivierwater en kunnen winkels onderling energie uitwisselen.

7. 191 munitiebunkers voorzien van nieuwe installatietechniek

Munitiebunkers-aan-de-buitenzijde

In Veenhuizen ligt het grootste munitieopslagdepot van de Nederlandse Defensie. In het kader van wet- en regelgeving gaf Defensie in 2018 aan het Rijksvastgoedbedrijf opdracht zowel de bliksembeveiliging als de aanwezige installatietechniek te vernieuwen.

De 191 bunkers, een groot aantal samenwerkende organisaties en een zéér korte deadline maakten dit project niet alleen technisch, maar vooral logistiek een uitdaging voor Harwig Installatietechniek.

Aanmelden projecten

Bent u geïnspireerd en vindt u, net als wij, dat er nog veel meer verhalen verteld mogen worden over de techniek achter Nederland? Of u nu installatieprofessional bent, ondernemer, samenwerkend partner of opdrachtgever van een bij Techniek Nederland aangesloten installatiebedrijf, u bent welkom om uw project met ons te delen via technieknl@technieknederland.nl.

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!