“Hoe kun jij je mensen gelukkig maken?”

De Makers van Morgen/Opinie/“Hoe kun jij je mensen gelukkig maken?”

Ooit werkte ik met iemand die het nodig vond medewerkers die rond half zeven ’s avonds naar huis gingen te vragen of ze ‘een vrije middag’ hadden. Deze kortzichtige gek had zelf geen privéleven en gunde dat ook zijn medewerkers niet.

Omdat hij zo duidelijk aangaf zijn mensen niet te vertrouwen was het niet vreemd dat z’n personeelsverloop enorm was. Daardoor moest hij veel geld aan werving besteden. En als mensen eenmaal binnen waren, moesten ze meestal door een lange inwerkperiode voor ze volledig functioneerden. Penny wise, pound foolish zeggen ze dan in Engeland.

Onze arbeidsmarkt is dankzij vele miljarden coronasteun ongekend krap. In de installatiesector kampten veel bedrijven ook voor corona al met een tekort aan medewerkers. Succesvol ondernemen kan helaas maar zelden zonder goed personeel. Goeie mensen moet je goed betalen. In deze arbeidsmarkt komt je niet wet met karige arbeidsvoorwaarden.

Toch hoeft dat niet meteen veel geld te kosten. Begin bij de mensen die al voor je werken, je beste ambassadeurs, en vraag je af hoe je ze gelukkiger kunt maken. Verdienen ze genoeg? Geef je ze echt je vertrouwen? Wat kun je doen om te voorkomen dat ze bij het eerste het beste aanbod van je concurrent vertrekken? Vertel je ze regelmatig hoe het bedrijf ervoor staat? En ben je bij vragen of suggesties voldoende benaderbaar, of zit je in een ivoren toren met een assistent voor je deur?

In de startup-wereld zijn vaste kantoortijden al lang geleden afgeschaft. Mensen werken, mits mogelijk, waar en wanneer ze willen. Velen participeren met certificaten van aandelen in het bedrijf. Dat geeft betrokkenheid! Daar horen wel heldere doelen bij. Als die gehaald worden, vieren we dat uitbundig; zit het tegen, dan lijden we samen – en zetten vervolgens de schouders er weer onder!

Het kan zo simpel zijn. Geef nieuwe medewerkers een paar weken voor hun start wat bioscoopkaartjes of een paar saunabonnen zodat ze uitgerust aan hun nieuwe baan beginnen. Zorg dat ze zich welkom voelen en dat op hun eerste werkdag zaken als pasjes en laptop voor ze klaarliggen. Organiseer een welkomstborrel aan het einde van hun eerste werkdag, waar ook hun familieleden en vrienden welkom zijn.

Mensen aannemen is veel moeilijker dan mensen ontslaan. Dat laatste doe je alleen als daar duidelijke redenen voor zijn. Iemand aannemen moet je zo zorgvuldig doen dat je hem of haar daarna echt je volste vertrouwen durft te geven. Dat kost eerst veel tijd en energie, maar lever daarna vrijwel altijd veel op. Geweldige ambassadeurs bijvoorbeeld, waardoor je je vacatures de volgende keer nog makkelijker kunt vervullen. En je je concurrenten het nakijken geeft.


Ruud Hendriks

Ruud Hendriks is innovator met hart en ziel; hij is co-founder van Startupbootcamp, een accelerator die in 21 steden in 16 landen jaarlijks meer dan 200 startende ondernemingen intensief begeleidt, en medeoprichter van Innoleaps dat corporates helpt te innoveren en groeien als een startup. Hendriks was grondlegger van Sky Radio, Radio 10 en RTL Nederland en 8 jaar lid van de raad van bestuur van Endemol. Hij presenteerde radio en televisie bij de NOS, Veronica, AVRO, RTL en BNR Nieuwsradio. Hendriks is (indirect) aandeelhouder in ruim duizend bedrijven en daarnaast commissaris bij Invest-NL.

 

Heb jij ‘n tip voor deze rubriek? Stuur je suggestie naar demakersvanmorgen@technieknederland.nl!